Adegemse Reuzen

Het tijdschrift Oostvlaamse Zanten drukte in zijn vijfde nummer van jaargang 51 (1976), p. 191, een foto af van twee Adegemse reuzen, Seppe en Miete.
De foto zou dateren van 1972.
Kan iemand ons vertellen wie de reuzen ontwierp en maakte, te welker gelegenheid dat was, of de namen naar bestaande dorpsfiguren verwijzen, wie de personen op de foto zijn (wellicht de peters en de meters, in het midden een muziekmeester?) en of de reuzen nog bestaan, eventueel hier of daar in een depot?
(Stuur ons een bericht!)

Een toelichting bij deze foto werd ons bezorgd door Geert De Baets uit Agde (Frankrijk):

Die foto van de reuzen is genomen in de Striepe! Ik zie alvast Walter Borgonjon staan (met zijn vrouw? Ik twijfel daar toch aan…) en natuurlijk ook Alfons ‘Fonske’ Bogaerts (alias ‘Zodde Fonne’): ‘Burgemeester van de Striepe’, zeer begaafd muzikant (speelde bij de Muziekkapel Van De Belgische Zeemacht en bij de VVA), aktief lid van het kermiscomité enz. enz., teveel om op te noemen!

Zie over de reuzen het artikel “Heemkundige wandeling door Adegem” van Hugo Notteboom, in het tijdschrift “Ons Meetjesland”. (Online opnieuw gepubliceerd op mijnplatteland.com): “in de gelegenheidsherberg “In het Verroeste Anker” werd menig glaasje achterover gedrukt ! Ook de pas geboren Adegemse reuzen waren toen van de partij!”

En ook het artikel “Groei, bloei en snoei in de Oostvlaamse reuzenfamilies 1971 – 1972 – 1973” in het nummer van “Oostvlaamse Zanten” (https://ojs.ugent.be/OZ/issue/download/1201/549)


Ook van Merlyn Schoors uit Adegem ontvingen we een uitvoerige commentaar:

” De reuzen Seppe en Miete zijn gemaakt ter gelegenheid van de feestelijke opening van de nieuwe straten Waleweg, Oude Weg en de Striepe in 1972. Seppe is gemaakt naar de beeltenis van Jozef Schoors en Miete naar zijn vrouw Maria Sesselle. Zij hadden een drukke ambachtelijke slagerij, genaamd de Jomar, in de Oude Staatsbaan. Dat is de straat waar de Striepe en de Oude Weg op uitkwamen.

De slagerij trok veel volk. Jozef bereidde vrijwel alles zelf (paté, hespenworst, gerookte ham, bloedworst, droge worst, enz.), kweekte ook zijn eigen koeien en ging altijd op zoek naar vernieuwing. Maria stond in voor de bediening, de zachte warme hand van de zaak. Klanten kwamen uit de buurt of uit andere delen van Adegem maar ook uit andere gemeenten zoals Maldegem, Eeklo of Sint-Laureins en soms zelfs uit Brussel of Nederland en alles daartussenin. Maria en Jozef waren daardoor gekende figuren in Adegem.

Op de foto zie je voor de reuzen het feestcomité van dienst met v.l.n.r. Diana Driessens (vrouw van Juliaan Veirman), Walter Borgonjon, muzikant Alfons Bogaert, Yvette van Vynckt en Werner Stock. Diana en Yvette woonden in de Oude Staatsbaan. Alfons en Werner in de Striepe.

Pastoor Munte was eregast op het buurtfeest. Volwassenen en kinderen uit die tijd getuigden van een plezant feest en koesteren de herinneringen eraan. “